Klintonova uskratila podršku Obami za TPA

Photo of author

(Newswire.net — June 20, 2015) — Predlog Predsednika SAD-a za usvajanje kontroverznog brzinskog plana odobravanja nacionalnih trgovinskih sporazuma (Trade Promotional Authority – TPA) poznatijeg kao “fast-track” odobrenje,  doživeo je možda najveći udarac kada ga nije podržala stranački kolega, bivši državni sekretar i kandidat za sledećeg predsednika SAD, Hilari Klinton.

Plan za brzo odobravanje „fast-track” je u funkciji ranije predloženog Trans pacifičkog trgovinskog sporazuma čije odredbe nisu u potpunosti transparentne. Nakon velike debate u javnosti koja je podeljena po tom pitanju, ispostavilo se da su podeljena mišljenja i samih političara.

U nastojanju da „pogura” usvajanje TPP-a (Trans Pacific Partnership) predsednik SAD Barak Obama forsirao je usvajanje „fast-track” protokola po kome bi se izbeglo raspravljanje i glasanje u Kongresu o velikim nacionalnim sporazumima.

U intervjuu za „Ralston uživo“ program, Klintonova nije podržala stavove njenog šefa i stranačkog kolege Obame, praveći distancu od politike čija je do sada bila značajan deo. Odgovarajući na pitanje  novinara Džona Ralstona o podršci Obaminom „fast-track“ predlogu, Klintonova je odgovorila da ukoliko ne postoji određeni vid socijalne zaštite, taj predlog neće dobiti njen glas.

„Ja sigurno neću glasati za to ukuliko nisam apsolutno sigurna da će to biti uz asistenciju Trade Adjustment protokola,“ rekla je Klintonova.

Trade Adjustment Asistance (TAA) je protokol koji , pored drugih važnih socijalnih pitanja, nalaže i obaveznu pomoć radnicima koji ostanu bez posla usled trgovinskih sporazuma i nelojalne strane konkurencije.

„TPA je pitanje procedure. Stvar je u tome što ja želim da znam sve šta piše u sporazumu, pa tek onda da Vam kažem šta mislim o tome“, rekla je Klintonova. „Ukoliko Obama želi da dobije odobrenje za fast-track, onda mora dobro da razmisli kako će se postaviti na glasanju u petak,“ dodala je Klintonova aludirajući na ponovno glasanje o TPA u Donjem domu. Nakon što je već jednom oboren, predstavnici su se usaglasili da ponovo glasaju ali samo o usvajanju određenih delova TPA.

Predsednik Obama insistira na usvajanju TPP-a verujući da jedino kroz trgovinsku saradnju SAD sa azijskim zemljama koje okružuju Kinu, Američka privreda može da parira svetskoj ekspanziji kineske konomije.

Glavni problem usvajanja sporazuma je tajnost njegovih odredbi koje se upoređuju sa odredbama prethodno usvojenog NAFTA sporazuma koji je, ispostavilo se, štetan po američke radnike.

Predsednik Obama je predstavio TPP kao odličan plan koji spašava američku ekonomiju, međutim, zabrana diskutovanja svih odredbi sporazuma blokira smisao usvajanja istog.

„Vlada je kreirala savršenu začkoljicu „kvaka 22“ po kojoj od nas očekuje da se nedvosmisleno izjasnimo o sadržaju koji je zabranjeno komentarisati“, izjavio je za Politico kritičar TPP i TPA protokola Michael Wessel.  

„Umesto jednostavno da kaže da se ne slaže sa mojim mišljenjem i sa mišljenjem mnogih o pogodnostima TPP-a, Predsednik se pretvara kao da ta mišljenja uopšte ne postoje“, objasnio je Wessel situaciju u kojoj se glasači nalaze.